Limuzinai – ne automobiliai

Daugelis iš mūsų mėgstame jautienos kepsnį, tačiau ne kiekvienas žinome jo kelią iki mūsų stalo ar kepsninės. Norėdami iš arčiau susipažinti su Lietuvoje auginamais mėsiniais galvijais ir populiariausiomis jų veislėmis gegužės 11 d. apsilankėme Manto Vaitelio ūkyje, Pernaravoje, kuriame įvyko antroji Limuzinų ir Aubrakų veislių buliukų paroda-aukcionas. Vienas iš šio renginio rėmėjų Termosaas drauge su Dotnuva Baltic, Krekenavos agrofirma ir Respublikiniu veterinarijos aprūpinimo centru džiaugėsi galėdami prisidėti prie specializuoto, tačiau labai svarbaus šiai ūkio šakai renginio.

Šį kartą parodoje-aukcione dalyvavo 7 Limuzinų ir 1 Aubrakų veislių buliukai. Juos užaugino ir renginyje pristatė ūkininkai: Mantas Vaitelis (ekologinis ūkis), Rimantas Rimkus (ekologinis ūkis), Antanas Šakys, Antanas Rimeikis, Audrius Stačkūnas ir Rasa Rutkauskienė. Dalyvavusieji turėjo puikią galimybę išvysti kolegų užaugintus galvijus, pasidalinti savomis patirtimis, sukauptomis auginant šias unikalias veisles. Buliukus vertino kompetetinga komisija, kurios nariais buvo: Evaldas Tamkutonis, Vytas Gudaitis ir Šarolė mėsinius galvijus auginanti Eglė Butkienė.  Iš viso buvo įvertinti 7 Limuzinų veislės buliukai. Pagal augimo spartą ir veislines vertes buvo atrinkti trys geriausiu buliukai, kurių šeimininkus rėmėjai apdovanojo įmonių įsteigtais prizais.

Po vertinimo vykęs aukcionas sulaukė didelio susidomėjimo. Tai buvo puiki galimybė įsigyti aukštos kokybės veislinių galvijų savo ūkiams. Viso buvo parduoti 6 buliukai.

Aukciono pabaigoje vyko jautienos degustacija. Paskanauti, pabendrauti su kitais dalyviais, rėmėjais, atsipūsti nuo pavasario darbų – taip pat svarbi renginio dalis, gera proga pasidalinti žiniomis, kurtis augintojus vienijančią bendruomenę.

„ Neretai ūkininkai dirba daug, tačiau pamiršta pabendrauti vieni su kitais, pasidžiaugti savo darbo rezultatais, tad aukcionas yra puiki galimybė ne tik įsigyti veislinį reproduktorių, bet ir pabendrauti su bendraminčiais, sužinoti naujausių inovacijų naujoves iš įmonių„ – pakomentavo renginio organizatorius ir vedantysis Arūnas Rutkauskas.

„Nors dalyvavome pirmą kartą, tačiau jau ir prieš tai žinojome, kad Limuzinai – tai ne automobiliai“, – pašmaikštavo Termosaas vadovas Tomas Laurutis. „Renginys paliko labai gerus įspūdžius, tikimės ir toliau bendradarbiauti su ūkininkais, jų bendruomenėmis, ir ne tik renginiuose. Mes vystome pažangų reguliuojamos temperatūros paštomatų-maistomatų tinklą. Šie įrenginiai užtikrina, kad temperatūrai jautrūs produktai, tokie kaip šviežia mėsa ar šaldyti maisto produktai, būtų saugomi reikiamoje temperatūroje iki pat atsiėmimo. Ši paslauga jau prieinama keliose Kauno vietose: prekybos centre Mega, Garliavoje ir Ringauduose. Norime skatinti ir remti gyvulininkystę Lietuvoje, prisidėdami prie inovatyvių sprendimų ir aukštos kokybės produktų sklaidos”, – sakė Termosaas vadovas.

Renginyje dalyvavę mėsinių galvijai augintojai ne tik augina ir parduoda savo gyvulius mėsos perdirbimo įmonėms, bet dalis jų ir patys skerdžia, brandina bei parduoda tiesiogiai jautienos produkciją, tad Termosaas paslaugos sudomino šia veikla užsiimančius ūkininkus. Labai svarbu, kad maistomatai gali išlaikyti reikiamą žemą temperatūrą, kuri būtina, siekiant, kad produktas pasiektų vartotoją kokybiškas.